Mój idealny przepis na pierniki

 

Nie pamiętam dokładnie skąd mam ten idealny przepis na pierniki ale wracam do niego od kilkunastu lat. To taki pewniak, który nigdy mnie nie zawiódł. Co roku otwieram mój zeszyt z przepisami aby za kilka chwil wspólnie z dziewczynkami upiec najpyszniejsze korzenne ciastka na świecie.

 

Zawsze staram się aby magia świąt na długo pozostała w pamięci moich córek. Gdzieś pomiędzy dużą ilością warsztatów i szyciem Waszych zamówień ze sklepu próbuję znaleźć chwilę na wspólnie pieczenie pierniczków i dekorowanie naszej domowej manufaktury. Pielęgnuję moje i ich wspomnienia bo wiem, że będą o tych chwilach wspominać swoim dzieciom a moim wnukom.

 

Dawno, dawno temu wpadła mi w ręce kombinacja składników, które po połączanie i wypieczeniu w odpowiedniej temperaturze smakuje najlepiej na świecie. Nie mogę sobie przypomnieć skąd mam ten rewelacyjny przepis ale wiem, że ze wszystkich wypróbowanych przepisów na pierniki ten sprawdza nam się najlepiej.

Dobrze rozwałkowane ciasto, z odrobiną dodanego kakao, pieczone w temperaturze 180 stopni szybko wypełni wnętrze piękną korzenną wonią, która wprowadzi świąteczny klimat w każdym kąciku Twojej domowej manufaktury.

 

 

Poniżej znajdziesz przepis na moje ulubione pierniki. Wydrukuj go sobie i wykorzystaj przy najbliższej okazji. Nie wiem czy wiesz ale każdy mój wpis na blogu możesz wydrukować, klikając w ikonkę drukarki za samym końcu artykułu.

 

Składniki na najlepsze pierniki:

– 4 1/2 szklanki mąki
– pół szklanki miodu
– 2 łyżeczki sody
– opakowanie przyprawy do piernika
– 250g miękkiego masła
– 2 jajka
– szklanka cukru pudru
– łyżeczka kakao dla koloru brąz

Wszystkie składniki mieszam ze sobą w wielkiej misce i następnie rozwałkowuje cienko ciasto.

Pierniczki pieczemy 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

Po upieczeniu zabieramy się za ich dekorowanie. Lukier, który robię to po prostu pół szklanki cukru pudru i około ( na oko ) dwie łyżki wody. Posypki co roku kupuję w Lidlu. Bierzemy od razu wszystkie dostępne rodzaje i używamy przez kolejny rok 🙂

 

10868191_1011980075484866_6768646147285367137_n

 

Ciasteczka przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do kilku tygodni.

Możecie mi wierzyć lub nie pierniczki są genialne.

Polecam Wam ten przepis z ręką na serduchu <3

Smacznego <3  

 

 

  • Natalia Krejszeff

    Zrobiłam! Rewelacja! Dziękuję za przepis. 😀