Ciasto kakaowe – najlepsze!

Przepis na ciasto kakaowe to jeden z tych przepisów, które mam od zawsze. Dokładnie pamiętam od kogo i kiedy go dostałam. Pomimo, że było to bardzo dawno i zrobiłam przez ten czas tysiące innych ciast to chętnie do niego wracam. Zapiszcie sobie recepturę bo gwarantuję że warto!

Ciasto kakaowe, którego przepis wam dzisiaj zdradzam to dla nas ostatnia deska ratunku na smutki, gorsze dni i brak słodkości w domowej spiżarni. Nie potrzeba dużo trudu aby za chwil kilka zajadać rodzinnie ciasto poprawiające humor i będące przepysznym przerywnikiem każdego dnia. Ten deser to nasz numer jeden i coś czuję, że od dzisiaj już nie tylko nasz. Zaczynajmy!

 

Składniki: 

1 kostka masła

1 szklanka cukru ( jak mam to daję brązowy)

1/2 szklanki wody

6 łyżek kakao

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki mąki pszennej

płatki migdałowe

 

Masło lub margarynę rozpuszczam w garnku na małym ogniu z wodą, cukrem i trzema łyżeczkami kakao. Doprowadzam do pierwszego wrzenia i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję żółtka i miksuję. Odlewam pół szklanki na polewę, a do reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika.

Piekę w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. W międzyczasie kończę robić polewę. Jak to robię? Do odlanej wcześniej polewy dorzucam trzy łyżeczki kakao, mieszam i gotowa. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzę je i polewam kakaową polewą. Następnie dekoruję płatkami migdałowymi. Czasem ozdabiamy ciasto tylko polewą, czasem cukrem pudrem, a czasem kolorowymi cukiereczkami.

W domowej ciężko wytrwać do końca studzenia ciasta, zazwyczaj znika jeszcze ciepłe. Jest pyszne i puszyste!

 Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam smacznego!