Warsztaty kulinarne z Bonne Maman

Warsztaty kulinarne to jeden z lepszych pomysłów na spędzenie sobotniego poranka. Było słodko i smacznie! Wszystko dzięki marce Bonne Maman, które zorganizowała spotkanie w warszawskiej Hali Koszyki. Zobaczcie jak było.

Bonne Maman to pyszne konfitury, dżemy i kremy zamknięte w uroczych słoiczkach z czerwoną nakrętką w kratkę. To właśnie ich zawartość była głównym składnikiem podczas kulinarnych warsztatów w jakich wzięłyśmy udział z Klaudią w pewniem październikowy, sobotni poranek. Nie było łatwo podnieść się z łóżka aby dotrzeć na czas ale słodka nagroda na miejscu wynagrodziła nam chęć dłuższego pozostania w łóżkach.

Warsztaty w warszawskiej Hali Koszyki poprowadziła Monika Mrozowska, mama, autorka kulinarnych książek i promotorka zdrowego, zrównoważanego jedzenia. Cztery przepisy, cztery duże stoły do gotowania i uczestnicy, którzy w cztery godziny musieli sprostać wyzwaniu i przygotować pyszności. Wszystko krok po kroku, według instrukcji i w świetnych towarzystwie.

 

Nie byłabym sobą gdybym nie zdradziła wam na blogu przepisów, według których pracowaliśmy na warsztatach. To właśnie one!

Muffinki nadziewane dżemami Bonne maman (ok. 8 sztuk)

Składniki:

100 g dżemu np. truskawkowego

50 g migdałów bez skórki

100 g jasnej mąki orkiszowej

2 białka jaj  (żółtka wykorzystaj do przygotowania kruchych ciastek)

szczypta soli

4 łyżki cukru trzcinowego

100 g masła

2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Migdały mielimy. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy zmielone migdały, cukier, sól, rozpuszczone masło i miód. Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite białko. Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek. Nakładamy po małej łyżeczce dżemu na środek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra/dół ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.

Kokosowy pudding chia z orzechami i Kremem krówkowym (1 porcja, do 1 słoika!)

Składniki:

2 płaskie łyżki nasion chia

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 banana

garstka suszonej żurawiny

2 płaskie łyżki Kremu krówkowego

6-8 orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Orzechy pieczemy ok. 10 minut w piekarniku góra/dół w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z pieca, wsypujemy na ręcznik (może być papierowy) zawijamy i energicznie pocieramy, żeby pozbyć się jak największej ilości skórki, która może być gorzka. Następnie szatkujemy lub nie. Nasiona chia mieszamy z mlekiem kokosowym. Banana kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do nasion chia, dodajemy garstkę żurawiny. Nakładamy po dwie łyżeczki (lub więcej)  kremu krówkowego, a samą górę ozdabiamy upieczonymi poszatkowanymi lub nie orzechami laskowymi.

Orkiszowe pączki z dżemem z Gorzkiej pomarańczy (ok. 10 pączków)

Składniki:

250 g jasnej mąki pszennej

35 g drożdży

40 g miodu

1/2 łyżeczki soli

2 jaja

100 g oleju kokosowego

70 ml ciepłej wody

Dżem z Gorzkiej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy wodę, miód i dokładnie mieszamy. Olej kokosowy delikatnie podgrzewamy, żeby był płynny i dolewamy do miski. Dosypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dorzucamy jajka i dalej mieszamy (ok. 10 minut) do wyrobienia gładkiego ciasta. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką. Ręce oraz blat smarujemy olejem kokosowym. Dzielimy ciasto na blacie na 10 części, z których robimy kulki. Spłaszczamy i na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę dżemu z Gorzkiej pomarańczy Zagniatamy tak, żeby zakryć ciastem dżem. Zagnieceniem do dołu układamy na papierowych papilotach. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni góra/dół ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu możemy posypać odrobiną cukru pudru.

Kruche ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym i karmelizowanymi migdałami

Składniki:

ciasto:

150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

100 g masła

2 żółtka

2 łyżki syropu klonowego

nadzienie:

dżem brzoskwiniowy

dodatki:

100 g migdałów w płatkach

80 g masła

60 g cukru trzcinowego

2 łyżki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

Mąkę orkiszową mieszamy z masłem, żółtkami i syropem klonowym. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Następnie wałkujemy i wycinamy duże kółka. Pieczemy na ok. 20-25 minut w 180 stopniach góra/ dół. Upieczone smarujemy cienko dżemem brzoskwiniowym.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dosypujemy cukier, dolewamy miód i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie dosypujemy migdały i mieszając czekamy aż migdały się przyrumienią (ok. 5 minut). Zdejmujmy z gazu i jeszcze ciepłe migdały nakładamy w niedużej ilości na upieczone ciastka z dżemem brzoskwiniowym. Czekamy aż wystygną, żeby nie poparzyć się gorącym karmelem!

To właśnie te ostatnie ciasteczka skradły nasze serca i zasłodziły brzuchy na całą sobotę. Było pysznie.

Dziękujemy za zaproszenie!

Już czekamy na kolejne pyszne, kulinarne warsztaty!

Zdjęcia: Bright Agency